skip to Main Content
zlocastinokti@gmail.com
Lak Za Nokte

Sve što treba znati o laku za nokte

Lak za nokte je nešto što nikad neće izaći iz mode. Sve devojčice su krenule od laka za nokte, i sa njim razvile ljubav prema urednim i negovanim rukama.

Prvi lak za nokte nastao je verovatno u bronzanom dobu pre oko 5000 godina u Indiji kada su nokte ukrašavali kanom. I verovali ili ne ovaj trend je bio namenjen muškarcima. Uskoro bojenje noktiju postalo je trend i raširio se sve do Vavilona gde su nokte bojili u crno kajalom. Crveni nokti su prvi izneli kinezi u bronzanom dobu, dok su im put do večne slave utabale Kleopatra i Nefertiti koje su nosile crvene nokte zaslepljujućih nijansi.

Lakovi kakve danas poznajemo nastali su zahvaljujući Mišel Monard, francuskom šminkeru koji je dobio ideju da sjajnu boju za automobile iskoristi za bojenje noktiju. Konačno se 1917.godine pojavio lak za nokte sa sličnom formulom današnjoj.

Komercijalna prodaja i primena  laka za nokte krenula je  zapravo 1932.godina kad je Revlon usavršio tehnologiju kojom su žene mogle da lakiraju nokte i da im lak traje više od jednog dana.

Danas na raspolaganju su nam mat i sjajne boje, sa šljokicama, teksturom i večne sedefaste nijanse. Jednom otvorena bočica laka za nokte ima svoj vek trajanja, godinu dana je maksimalan period njegove ispravnosti. Nakon tog perioda formula laka menja konzistenciju i postaje potpuno neupotrebljiv.

Sa lakom za nokte se nikad ne zna kakav će biti pre mazanja, a sav trud postaje uzaludan zbog lošeg kvaliteta lakova za nokte. Pa pri kupovini birajte lakove poznatih proizvođača za koje znate da su kvalitetni i da ne sadrže sastojke koji mogu biti loši po vaše nokte i organizam.

Osnovne stvari na koje treba obratiti pažnju pri kupovini laka za nokte:

Proizvođač
Hemijski sastav
Četkica
Konzistencija samog laka

Birajte lakove od vama poznatog proizvodjača kako bi zagarantovano imali dobar rezultat. Visoka cena ne mora uvek da bude uslov i za kvalitetan produkt.

Čitajte hemijski sastav na bočicama laka koji kupujete. Nekvalitetni lakovi mogu u sebi sadržati toksične sastojke kao što su formaldehid, ftalati (rastvarač boja), aceton i toluen (oni drže boju u tečnom obliku, ali brzo isparavaju i ispunjavaju vazduh otrovima, čime ugrožavaju vaš respiratorni sistem) te benzofenoni (koji su poznate kancerogene materije i imaju efekat sličan estrogenu).

Posebnu pažnju obratite na četkicu laka za nokte. Ona ne bi trebala da dotiče dno bočice, ali ne sme biti ni prekratka. Trebalo bi odabrati srednju dužinu četkice sa jednakom dužinom dlačica. Idealno je da četkica doseže polovinu bočice.

Kako bi odabrali lak najbolje teksture trebali biste sprovesti male eksperimente:

– Obratite pažnju kojom brzinom lak kaplje sa četkice. Ako se prebrzo cedi, to nije dobro jer ako je previše redak nećete moći ravnomerno razmazati lak po noktu.

– Sa četkice kapnite malo laka i sačekajte nekoliko trenutaka, a potom četkicom proverite da li se lak razdvaja ili je postao čvrsta masa – ako je lak kvalitetan, ne bi trebalo duže od 3 do 5 minuta da se stvrdne.

– Takođe, obratite pažnju i na bočicu u kojoj se nalazi lak. Nemojte se odlučiti za lak za nokte u bizarnim oblicima bočica – pigmenti laka bi mogli zapasti u zavojima i u startu lak gubi na boji. Dobro bi bilo da se unutar bočice nalazi sitna metalna kuglica, uz pomoć koje se lak lakše meša i sprečava se zgušnjavanje.

– Lakovi za nokte u boji, najčešće ne sadrže nikakve sastojke za negu i jačanje noktiju. Tako da, ukoliko su vam nokti slabi, skloni pucanju i zahtevaju dodatnu negu, koristite i posebnu podlogu koja sadrži različite komponente za negu noktiju. Ako ovo nije pravilo kod vas, ne zaboravite da i jakim noktima trebaju vitamini.

– Ako ste se odlučili za sedefasti lak za nokte, pročitajte njegov sastav. Mnogi proizvođači koriste prirodni sedef iz kalcijuma, umesto sintetičkih poliestera. Međutim, ukoliko su vam nokti zdravi, dodatni kalcijum može dovesti do listanja noktiju.

Lak za nokte treba čuvati u frižideru, jer lak izložen toploti i svetlosti gubi na svom kvalitetu, pa može doći do zgušnjavanja ili do stvaranja mehurića vazduha koji otežavaju nanošenje na nokte.

Pogledajte video prezentaciju pravilnog nanošenja laka za nokte.

Back To Top