skip to Main Content
zlocastinokti@gmail.com
PRAVILNA NEGA RUKU

KAKO IMATI NEGOVANE RUKE?

Ruke su od pamtiveka bile oličenje lične nege. Uredne i negovane šake su u jednom periodu naše duge istorije bile rezervisane za aristokratiju. Danas, lepe ruke su dostupne svima.

Opšte poznato je da ruke, koje su izložene čestom pranju i upotrebi rukavica, mogu postati suve i itiritirane. Prekomerna izloženost vodi, trenju, suvom vazduhu, sapunima, deterdžentima, rastvorima, sredstvima za čišćenje i hemikalijama je potencijalni razlog za dobijanje osipa ili dermatitisa. Postoje različiti tipovi dermatitisa ruku, poput dermatitis sa iritacijom, atopični dermatitis, alergijski kontaktni dermatitis i dishidrotični dermatitis. Čim se pojavi crvena i suva koža, čak i tkz. bezopasne stvari poput vode mogu biti iritirajuće za kožu. Evo par saveta sa kojim ćete održavati ruke u formi.

PRANJE RUKU

Skinite prstenje pre pranja ruku. Sapun i vlaga koji ostanu zarobljeni ispod prstenja mogu izazvati iritaciju. Koristite mlaku ili toplu vodu, nikako vrelu i dobro isperite ruke nakon pranja sapunom. Izbegavajte deterdžente, parfimisane sapune, abrazivne i dezodorisane sapune. Ako koristite ove proizvode često, mogu vam isušiti ruke jer smanjuju nivo prirodnih ulja u vašoj koži. Preporuka bi bila da koristite hranjive sapune i sapune koji hidriraju kožu. Sredstva za pranje ruku koji ne sadrže sapun i lipide su najbolje rešenje. Takodje, ruke dobro osušite od vode.

Preferirajte papirni ubrus umesto automatskih sušača sa toplim vazduhom. Odmah nakon pranja nanesite hidratantnu kremu za ruke. Čista i vlažna koža će bolje upiti kremu, a i krema će bolje delovati.

KREME & LOSIONI

Poznato pravilo za kreme za ruke je da što je masnija krema, to više hrani kožu. Hidratantne kreme je najboje nanositi nakon npranja ruku, kupanja ili nošenja rukavica. Jedan od najboljih proizvoda za negu ruku je petroleumski gel, poznatiji kao vazelin. Petroleumski gel, petrolatum ili meki parafin je zapaljiva polučvrsta smeša hidrokarbona, otkrivena u sirovom stanju 1859. na jednoj od naftnih platformi u američkoj državi Pensilvaniji. Petroleum gel je napravljen od težih frakcija nafte, uključujući i mineralna ulja i parafinski vosak. Preporuka je da se koristi noću. Pre nego što legnete da spavate, namažite ruke vazelinom i navucite pamučne rukavice. Rezultat ujutru će vas oduševiti.

Losioni za ruke su preparati koji imaju najmanji efekat na kožu. Većina losiona u svom sastavu sadrži 80% vode. Pa umesto da ih koža upija, losioni isparavaju iz kože, samim tim mogu da isušuju ruke kontinuiranom upotrebom.

RUKAVICE

Rukavice su veoma korisne kao zaštita od izlaganja ruku iritacijama, hemikalijama i vodi. Medjutim, ukoliko su vam ruke u rukavicama često, ruke se znoje i znoj može pogoršati stanje ruku kao i dermatitisa i ekcema. Mnogi misle da imaju alergiju na lateks kad im ruke odreaguju nakon skidanja rukavica, a ustvari reakcija je često iritacija izazvana znojenjem i sušenjem kože u rukavici. Alergija na lateks je veoma ozbiljna i može se pretvoriti u stanje koje se zove anafilaksis (anaphylaxis) i može biti opasna po život. Alergijski kontakti dermatitis od rukavica najčešće izaziva hemijski produkt koji se koristi u proizvodnji lateks i nitrilnih rukavica. Preporučuje se da se koriste rukavice bez talka, jer i on može biti izazivač alergijske reakcije. Moja preporuka bi bila da koristite nitrilne rukavice bez alergena, ili da nosite pamučne rukavice ispod sintetičkih, kako bi sačuvali svoje ruke.

Počastite svoje ruke redovnim odlaskom na manikir ili parafinskim tretmanom. Pored profesionalne nege, priredite im i kućni spa tretman sa pilingom ili maskom iz kućne radinosti. Piling možete napraviti sa smeđim šećerom i maslinovim uljem ili masku sa limunovim sokom i medom. Vaše šake će vam na tome biti zahvalne.

Back To Top