skip to Main Content
zlocastinokti@gmail.com
MODELIRANJE NOKTIJU

Usluga ojačavanja i nadogradnje noktiju veštačkim putem prvi put se pojavali u SAD-u pre šezdesetak godina. A industrija noktiju je od tad samo nastavila da raste i da se razvija.

Normalno je da svaka žena poželi lepe, duge i negovane nokte, ali ko ih nije imao pribegavao je raznim metodama produžavanja. Tipse su u početku bile pravljene od bilo kog elastičnog materijala, pa su tako čak korišćeni i odsečeni nokti. Kako je vreme odmicalo a tehnologija napredovala, nadogradnja noktiju postala je sve popularnija. Danas je termin “Nadogradnja” zamenjen sa modernijim i pravilnijim “Modeliranje”.
Modeliranje noktiju predstavlja ojačanje prirodnih noktiju, nadogradnju ili izlivanje radjeno gelom ili akrilom. Pri izradi modelaža moguće je promeniti oblik i dužinu prirodnog nokta što daje majstoru prostor za inovativne kreacije i ukrašavanje bez granica.U slučaju da je nokat isuviše mali, primenjuje se tehnika produžavanja nokatne ploče. Modeliranje nam omogućava da uklonimo stečene ili urodjene nedostatke noktiju ili da obavimo estetsku korekciju.

Konstantno nošenje pravilno modeliranih noktiju potpuno ispravlja i produžuje noktanu ploču, jer prirodan nokat zaštićen strukturom modelaža raste bez uticaja spoljnih faktora. Modeliranje noktiju je takodje idealan metod za odvikavanje od grickanja noktiju. Materijal koji se koristi mora biti stabilan i trajan na prirodnim noktima.

MODELIRANJE NOKTIJU – ODRŽIVOST

Nadogradjeni nokti su prava radost za njihovog vlasnika, medjutim dešava se da modelaž ne potraje koliko bi mi to voleli. Faktori koji utiču na održivost modelaža mogu biti raznovrsni. Ne mora uvek biti greška majstora ili materijal, već i sam prirodan nokat kao i njegov sastav mogu dosta uticati. Pre nego što se uradi modeliranje noktiju, majstor i klijent moraju biti upoznati sa kvalitetom i stanjem prirodnih noktiju. Prirodni nokti koji su zdravi i čvrsti na sebi duže drže modelaž, za razliku od noktiju koji su prirodno meki, slabi ili savitljivi.

Majstor treba da se pre početka rada konsultuje sa svojim klijentom o kvalitetu i preformansama njegovih prirodnih noktiju. Nakon konsultacje majstor je spreman da pristupi obradi nokta na pravilan nacni i da odabere odgovarajući materijal koji će odgovarati klijentu.

Odvajanje modelaža podrazumeva odlepljivanje materijala od prirodnog nokta. Razlozi i mesta odvajanja mogu biti različiti. Nekad uzork za odvajanje može biti greška majstora, klijenta, kvalitet prirodnog nokta ili neki drugi spoljašnji ili unutrašnji faktor. Odvajanja na ivici sa prirodnim noktom mogu biti uzrokovani samom izradom modelaža, ali i klijentovim nemarnim održavanjem. Dok odvajanje na bočnim ivicama ili u krugu zanoktice može biti uzrokovano kvalitetom ili vlažnošću prirodnog nokta. Modeliranje noktiju zahteva vreme, uvežbanost i pažljivost. Kvalitetni modelirani nokti se ne mogu uraditi za 15minuta.

NEGA MODELIRANIH NOKTIJU

Svakome je potrebno par dana da se privikne na novu dužinu noktiju, pogotovo ako su produženi nokti krti ili grickani nokti. Vlasnice modelaža bi trebale da vode računa kada otvaraju vrata od kola, fioke, limenke i sl.

Prilikom obavljanja kućnih poslova bilo bi poželjno koristiti rukavice. Hemijska sredstav koja koristimo za čišćenje kuće mogu da nagrizu kako kožu tako i sam modelaž. Bilo je i slučajeva u kojim su sredstva menjala boju materijala (kada modelaž posivi i sl.)

Redovno koristite ulje za zanoktice. Ono će održavati i hraniti vaše zanoktice, a samim tim i vaše prirodne nokte ispod nadogradnje što doprinosi još lepšem izgledu rada.

Modelirane nokte možete lakirati. Pre nanošenja boje obavezno nanesite sloj podlaka, kako bi sačuvali modelaž, jer u zavisnosti od kvaliteta laka modelirani nokat takođe može da promeni boju.

Kada imate modelaž , preporučuje se da izbegavate odstranjivač laka za nokte koji sadrži aceton. Aceton oštećuje nadogradjeni nokat, ali i vaše prirodne nokte, a takodje ih i isušuje.

Nadogradjene nokte možete skraćivati turpijom ako vam dužina nakon nekog vremena zasmeta. Nemojte ih seći, to prepustite majstoru. Pitajte ih koju turpiju bi vam preporučili za skraćivanje.

Većina proizvođača materijala za nokte garantuje do 21 dan postojanosti istog. Nakon 3 do 4 nedelje morate uraditi korekciju vašeg modelaža. Jer sa rastom vašeg nokta, materijal se pomera i samim tim i nokat i modelaž su podložniji oštećenju.

Ukoliko ste se odlučili da ne želite više da nosite nadogradjene nokte, javite se vašem majstoru kako bi nokti bili pravilno otklonjeni, jer biste u u protivnom mogli ozbiljno da oštetite vaše prirodne nokte.

Back To Top